Mimoosa

Sunnuntaina juhlimme äitejä. Sen kunniaksi tutkimme hieman äitienpäivän historiaa:

Toukokuun 2. sunnuntai vakiintui äitienpäiväksi ensimmäisenä Yhdysvalloissa Anna Jarvisin aloittamana. Ensimmäisen kerran äitienpäivä järjestettiin muistojuhlana kaikille äideille 12. toukokuuta 1907. Silloinen Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän kansalliseksi juhlapyhäksi vuonna 1914.

Ensimmäisen kerran äitienpäivää vietettiin Suomessa vuonna 1918. Äitienpäivän toi Suomeen kansanedustaja Vilho Reima ja vuonna 1947 siitä tuli lopulta virallinen liputuspäivä. Reiman ajatus oli omistaa päivä kansalaissodassa poikansa menettäneille ”veljessodan äideille”. Reima halusi kutsua mukaan kaikki äidit ajatuksella, että myös ”vihollisenkin äidillä on äidin sydän”. 

Nykyään kukin perhe viettää äitienpäivää omalla tavallaan, mutta me Dotsilaiset aiomme tänä vuonna tehdä äideillemme samppanja/mimosakuppikakkuja ja kerätä heille valkovuokkoja. Myös lippu nostetaan salkoon, edelleen.

samppanjakakut

Mikä sen ihanampaa kuin leipoa kauniita leivonnaisia joissa yksi ainesosa on samppanja?!

SAMPPANJA/MIMOSAKUPPIKAKUT

12 kpl keskikokoisia kuppikakkuja

2 dl samppanjaa, cavaa tai kuohuviiniä (1 rkl erikseen)
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
0,5 dl ranskankermaa tai smetanaa
1 tl vaniljaa
2 kananmunan valkuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjahuhetta
2 rkl maitoa

Kaada samppanja kattilaan, mutta jätä yksi ruokalusikallinen kuorrutetta varten. Kuumenna juomaa keskilämmöllä, kunnes se tiivistyy ja sitä on jäljellä 0.8 dl. Anna jäähtyä.
Laita uuni kuumeenmaan 180 asteeseen ja laita paperiset muffinivuoat valmiiksi muffinipelin koloihin.
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vanilja ja ranskankerma. Lisää sitten hyvin vatkaten joukkoon valkuaiset yksi kerrallaan.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja maito tiivistyneeseen samppanjaan. Lisää sitten puolet jauhoseoksesta taikinaan ja sekoita hyvin. Lisää sitten samppanjaseos ja sekoita se taikinaan ja sen jälkeen loput jauhoseoksesta ja sekoita hyvin.
Lusikoi taikina vuokiin niin, että ne täyttyvät vähän yli puolen välin. Paista kakkuja 15-17 minuttia uunin keskitasolla. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Anna kakkujen jäähtyä viitisen minuuttia pellillä ja ota ne sen jälkeen ritilälle jäähtymään.

samppanjakakut2

Valmista kuorrute

50 g huoneenlämpöistä voita
125g Philadelphia tuorejuustoa (1/2 rasiaa)
n. 5 dl tomusokeria
1 rkl samppanjaa
2 rkl vastapuristettua appelsiinin mehua
1 rkl (luomu) appelsiinin kuorta raastettuna

Vatkaa sähkövatkaimella yhteen voi ja tuorejuusto. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja lisää samppanja, appelsiinimehu ja appelsiinin raastettu kuori. Kuta kauemmin vatkaat kuorrutetta, sitä kuohkeampaa siitä tulee.
Laita kuorrute jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, että kuppikakut jäähtyvät tai kunnes aiot tarjoilla leivonnaiset. Sekoita kuorrutetta välillä, että se jähmettyy tasaisesti. Laita kuorrute pussiin ja pursota reilusti kuorrutetta kakuille. 

Nauti ja tarjoa äidille valkovuokkokimpun kera

Jos äitienpäivälahja uupuu vielä, Dotsista löydät kosmetiikasta muotiin ja koruihin niin pieniä kuin suurempiakin äitienpäivälahjoja.

Mahtavaa äitienpäivää kaikille äideille, olette supernaisia!

Lähteet:
Äitienpäivän historia
Hanna Sumarin kuppikakkuresepti

Heading

Additional content