Pääsiäispöydän Banoffee Pie
Dots-baben kotona ei juhlista tai pyhistä stressata. Siksi pääsiäinenkin toteutetaan Casa di Dotsissa rennolla otteella: soitto ystävälle ja kutsu kahvipöytään. Houkuttimeksi riittää yksi taikasana – tässä taloudessa se on Banoffee!
Banoffee on Dots-keittiön vakioherkku; täydellinen kahvipöydän tarjottava, jossa kohtaavat nimensä mukaisesti banaani ja toffee. Tämä herkku katoaa lautasilta joka kerta viimeistä murua myöten – on todistetusti käännyttänyt myös epäilijät puolelleen. Alkuperäinen resepti on Valion, ja ihanan Lainahöyhenissä-blogin inspiroimana reseptin pikakahvijauhe vaihdetaan tässäkin keittiössä aina vaniljatuorejuustoon. Herkku vaatii jäähdyttämisineen rakkautta noin kahden tunnin ajan, mutta ei vaadi sokerileipurin taitoja. Ainostaan malttia kinuskin kanssa, muuten pyöräytät tämän vaikka peukalo keskellä kämmentä!
Kurkkaa resepti alapuolelta, sen myötä toivomme sinulle mitä herkullisinta pääsiäistä!
B A N O F F E E P I E
︎
Pohja
175g keksejä, esim. Bastogne
1/2 dl (n.30g) pekaanipähkinöitä
85g voita
︎
Toffee
75g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 prk (3,3dl) kuohukermaa
1/2 tl suolaa
︎
Päälle
1 rkl tomusokeria
1 dl (n.60g) pekaanipähkinöitä
2-3 (n.300g) banaania
1 prk (3,3dl) kuohukermaa
n. 100 – 200g vaniljatuorejuustoa
Hienonna keksit ja pähkinät monitoimikoneessa. Sulata voi, ja sekoita keksi-pähkinämurun joukkoon. Pingota halkaisijaltaan n. 24cm leveän irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille n. 3cm korkeuteen. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin.
Sulata voi ja fariinisokeri kattilassa. Kaada joukkoon kerma ja keitä n. 10-15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Olethan maltillinen, paras kinuski syntyy rauhassa rakkaudella! Mausta kinuski lopuksi suolalla, kaada keksipohjan päälle ja anna jäähtyä hyvin jääkaapissa.
Sekoita tomusokeri pekaanipähkinöiden joukkoon. Paahda kuivalla, kuumalla paistinpannulla kunnes sokeri on kristallisoitunut pähkinöiden pinnalle. Nosta sivuun odottamaan – ja pidä sormet kurissa, pähkinöissä on naposteluvaara!
Leikkaa banaanit ohuiksi viipaleiksi, ja asettele limittäin toffeen päälle. Vaahdota kerma, ja sekoita kerman joukkoon vaniljatuorejuusto. Tuorejuustoa sopii lisätä oman maun mukaan – maltillinen herkkusuu jättää kerman vain hitusen vaniljaiseksi, sokerihiiri käyttää huoletta koko paketin! Lusikoi kermavaahto piirakan pinnalle, tässä tyyli on vapaa. Koristele rouheasti pekaanipähkinöillä – ja voilá, Banoffee on valmis!
Piiraskaunokainen (tai kakkukaunokainen, kummin häntä kutsuisi?) ei konstailuja vaadi: poista lopuksi vuoan irtoreunat (sipaisu veitsellä reunojen irroittamiseksi voi olla paikallaan!), ja aseta Banoffee tarjolle somasti rypistyneen leivinpaperin kanssa! Rennossa pääsiäispöydässä kattaukseen riittävät pellavaiset lautasliinat ja bambupuiset cocktailhaarukat – nopeimmat vieraat poimivat kuitenkin palansa ennen kuin lautaset ehtivät pöytään. “Voisinko saada reseptin?” on kiitoksista kaunein.
Kattauksien tuotteet löydät verkkokaupastamme:
Pellavapyyhe – Gauhar
Cocktailhaarukat – The Spice Tree
Pienet puulusikat – The Spice Tree
Puiset Cissi-sarjan keittiövälineet – Edblad
Kulhot ja lautaset – Ib Laursen